Het belang van diversiteit in de journalistiek

In de Nederlandse samenleving ontstaat steeds meer diversiteit. De Nederlandse journalistiek is daarentegen constant hetzelfde gebleven. Op het gebied van leeftijd, etniciteit, maatschappelijke klasse en politieke voorkeur. Is de ongelijkheid tussen de Nederlandse journalistiek en de Nederlandse samenleving van belang voor beeldvorming? Als communicatie professional in een multicultureel werkveld is het van belang om je bewust te zijn van beeldvorming in de journalistiek. En volgens hoogleraar mediastudies Mark Deuze maakt het wel degelijk uit wie het nieuws maakt.

De Nederlandse journalist

Laten we om te beginnen de journalist in Nederland eens onder de loep nemen. In het jaar 2000 had 2% van alle journalisten in Nederland een multiculturele achtergrond. Dit percentage was in 2010 nog steeds hetzelfde. Op dit moment is 35% van de journalisten vrouw en dit was zo’n tien jaar geleden niet anders. Op het gebied van politiek is er ook weinig verandert. In 2000 omschreef 79% van de journalisten zichzelf politiek gezien als links of links van het midden en in 2010 is dit percentage nauwelijks afgenomen. De cijfers laten zien dat de samenstelling van de journalistiek nauwelijks verandert. Ondanks het feit dat de Nederlandse samenleving wel verandert. Maar zou dit de oorzaak kunnen zijn van beeldvorming in de journalistiek?

Etnische minderheden in medianieuws

Uitonderzoek blijkt dat het wel degelijk uit maakt wie het nieuws maakt. Berichtgeving in de Nederlandse dagbladen over mensen met een andere etnische achtergrond toont aan dat bepaalde bevolkingsgroepen wel in het nieuws voorkomen, maar dan voornamelijk op een stereotyperende wijze. Thema’s die het meest gerelateerd worden aan etnische minderheden zijn: werkloosheid, criminaliteit, overlast, integratie en cultuur. Dit zijn observaties die uit gaan van hoe wij, de sociale norm, kijken naar zij, iedereen die van de sociale norm afwijkt. Hoe kan deze wij/zij tegenstelling afnemen wanneer er voornamelijk wordt geschreven vanuit de blanke elite over allochtonen?

Deze stereotyperende wijze waarop bepaalde bevolkingsgroepen in het nieuws komen, zorgt voor beeldvorming bij de lezers. Het is van belang dat je je ten alle tijden bewust bent van deze beeldvorming die gecreëerd wordt in de journalistiek.

De oplossing

Volgens Mark Deuze zijn er drie verschillende oplossingen om de journalistiek beter aan te laten sluiten op de samenleving, namelijk: kennis, representatie en verantwoordelijkheid.

  • Kennis: Het is essentieel om meer over elkaar cultuur te weten komen. Wanneer een journalist bijvoorbeeld een artikel schrijft over de islamitische cultuur, is het van belang om ook over voldoende informatie te beschikken wat betreft dit onderwerp.
  • Representatie: Er moet ook kritisch worden gekeken naar de samenstelling van nieuwsbronnen. Wie wordt uitgesloten en welke stemmen worden niet gehoord?
  • Verantwoordelijkheid: Het is van belang om elkaar op het gebied van sociale verantwoordelijkheid aan te spreken op onze maatschappelijke rol.

De verschillende oplossingen van Mark Deuze zijn niet alleen relevant voor de Nederlandse journalist, zeker ook voor de communicatie professional. Probeer door middel van deze oplossingen de wij/zij tegenstelling te doorbreken en vooroordelen binnen deze multiculturele samenleving te minimaliseren. Dit zal zowel samenwerking als communicatie binnen het vakgebied bevorderen.

Wil je weten hoe je om moet gaan met stereotypering? Bekijk hier de infographic.

Bronnen:

Tekst: Debbie Meerkerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s